ÎNCĂLZIREA APEI DIN PISCINĂ

Apa din piscine se poate incalzi de temeperaturi variate, functie de dorinta proprietarului.

Încălzirea apei piscinei permite prelungirea sezonului de utilizare a piscinei.

Astfel, in timp de unele persoane sunt multumite cu la 24°C altele doresc temperaturi de 30°C.

Pe scurt, va vom prezenta modul de calcul, astfel incat si dvs.singuri sa va puteti calcula costurile.

Teoretic, sunt necesare 10.000 kcal pentru a creste temperatura a 10 m³ de apă (10.000 litri) cu 1°C adica 11,62 kWh (10.000/ 860 = 11,62 kWh (deoarece 1 kW =860 kcal/h)).
Q=mcdt unde
Q -este cantitatea de caldura
m -este volumul apei
c-este caldura specifica a apei 1 kcal/ °C * litru sau 4,18 KJ/Kg*K
dt-este diferenta de temperatura (t1-t2) unde t1-temperatura apei aspirata din piscina, t2-temperatura apei refulate in piscina.

ÎNCĂLZIREA APEI DIN PISCINĂ cu ajutorul gazelor naturale

Dupa cum se stie 1 Nm³ de gaz metan are puterea calorifica de aproximativ 8500 Kcal.
Asftel pt.10.000 Kcal sunt necesari 1,176 Nm³ de gaz metan (10.000 Kcal/ 8500 Kcal/N m³ =1,176 Nm³ de gaz metan).
Avand insa in vedere faptul ca in practica randamentele (randamentul arderii, randamentul cazanului/incalzitorului, randamentul schimbatorului de caldura) nu sunt 100%, trebuie sa luam un coeficient acoperitor de 1,3 , astfel incat costul real va fi mai mare (pentru a incalzi teroretic cu 1(un)°C un volum 10 m³ de apă fiind nevoie de fapt de 1,528 N m³ de gaz metan (1,176*1,3))
Pe langa costul gazului metan trebuiesc luate in calcul costurile energiei electrice consumate de catre pompa de piscina si pompa agentului primar.
Trebuie tinut cont ca vara temperatura medie scade pe zi cu aproximativ un grad pentru piscinele acoperite si cu pana la 2(doua)-3(trei) grade pentru piscinele descoperite (daca noaptea este racoroasa si ziua nu este soare). Pentru piscinele descoperite este valabil si reversul, adica daca vara este soare si cald, temperatura apei piscinei poate creste destul de mult (mai ales daca este acoperita de o prelata solara).
Pentru piscinele aflate in interiorul unor constructii, iarna tempertaura medie a apei piscinei scade cu aproximativ 2(doua) grade pentru piscinele acoperite cu prelata si pana la aproximativ 4-5 grade pentru piscinele care nu sunt acoperite de prelata.
De asemenea temperatura selectata pentru apa din piscina este foarte importanta deoarece daca de exemplu la 24 °C avem pierdere/zi 1(un)°C , la la 30 °C putem avea de peste 3(trei) ori mai mari pierderile!

Nota:
Calculele prezentate mai sus sunt pur informative si pot varia de la caz la caz..


ÎNCĂLZIREA APEI DIN PISCINĂ cu ajutorul curentului electric

a) Incalzire cu ajutorul unor rezistente electrice/cazan electric
b) Incalzire cu pompa de caldura

a) In cazul incalzirii apei piscinei cu rezistente electrice pentru a incalzi 100 m³ de apa zilnic cu 1 (un) grad C atunci pe luna vom cheltui astfel:
30 zile/luna * 116,2 kWh/zi * pret/kWh * 1,1 (coeficient randamente)
Trebuie mentionat aici ca pretul curentului electric pe acelasi kWh cosumat este in cazul curentului electric de aproximativ 2,7 ori mai mare in cazul facturilor de la furnizorii de energie electica decat de la furnizorii de gaze naturale.
b)In cazul unor pompe de caldura performante, acestea pot produce energie termica de pana la 5(cinci) ori in comparatie cu energia electrica consumata. COP-urile uzuale sunt insa de 3-4. In cazul incalzirii apei piscinei cu pompa de caldura pentru a incalzi 100 m³ de apa zilnic cu 1 (un) grad C atunci pe luna vom cheltui astfel luand in considerare un COP de 3,5:
30 zile/luna * 116,2 kWh/zi *pret /kWh * 1,1 (coeficient randamente)/3,5

De asmenea la aceste costuri pentru producerea energiei termice, trebuiesc luate costurile de transport ale apei, respectiv consumul pompei piscinei.
PERICOLELE SI RISCURILE UNEI PISCINE
In afara faptului ca piscina reprezinta un loc de relaxare trebuie luate in considerare si pericolele pentru sanatate sau chiar viata, pericole care apar imediat dupa ce ati umpulut cu apa piscina dvs.

Riscul de înec prin scufundare poate afecta mai ales copiii care nu stiu să înoate.
Recomandari: pentru piscinele deschise sunt doua solutii: o delimitare perimetrala cu un gard de protectie care sa nu permita accesul nesupravegheat al copiilor in piscina sau o supraveghere permanenta a copiilor.
In rest, cu cat copii invata sa inoate mai repede, gradul de siguranta creste.
Dorim sa precizam ca in tarile Uniunii Europene principala cauza de mortalitate accidentala la copii o reprezinta innecul!
Aveti grija ca apa sa fie in permanenta curata si limpede deoarece apele tulburi sunt
periculoase pentru ca persoana în cauză poate dispărea brusc, interventia fiind ulterior mult
îngreunată de tulbureala apei.

Riscurile utilizarii necorespunzatoare pentru produsele chimice de tratare a apei piscinei
Substantele chimice trebuie introduse întotdeauna în apă si niciodată invers, adică apa nu
trebuie vărsată peste produs (in mod special la clor). De asemenea recomandama sa se evite amestecarea a doua sau mai multe substante in dorinta de a trata apa piscinei o data cu un efort mai redus.(in absenta unor indicatii speciale ale producatorului). In general tratamentul cu algicid se face cu aproximativ 4(patru) ore inaintea tratamentului cu clor/oxigen activ/brom/etc, dar in ultimul timp s-au descoperit si substante multifunctionale.
ATENTIE: Copiii nu trebuie sa aiba acces la substantele chimide pentru tratarea apei!

Lista cu pericole este practic infinita, dar noi mai enumerăm doar cateva : aparatura electrica de langa piscina trebuie sa fie cat mai departe amplasata fata de bazin si sa nu existe posibilitatea folosirii vreunei prize de 220 V sau 380 V in timp ce persoana se afla imersata in bazinul piscinei (risc extrem de mare de electrocutare cu sanse reduse de supravietuire, deoarece dupa cum stim apa este un foarte bun conductor electric!), trambulina fixată în mod necorespunzător, marginea piscinei alunecoasa, umiditate ridicata la piscinele interioare, etc.
PIERDERILE DE APĂ intr-o piscina
Tabelul de mai jos, este pur orientativ pentru ca evapoarea apei din piscina depinde foarte mult de numerosi factori, dintre care amintim: temepratura apei din bazin, temperatura ambientala a aerului, viteza vantului la suprafata apei, umiditatea relativa a aerului, numarul de utilizatori, stilul de inot, numarul si modul de sarituri in apa, numarul de ore cat prelata este descoperita in cazul pisinelor cu prelata, etc.

Tip piscinaPrelataEvapoare-medie-cm/saptamana
Piscina interioara
fara0,70
Piscina interioaracu0,25
Piscina exterioarafara1,50
Piscina exterioaracu0,50

Daca evaporarea apei este mult peste limitele tabelului de mai sus, consultati imediat specialistii noastri pentru a cauta cauza.

In afara periderilor de apa normale (evapoare, ), pierderile de apa se pot clasifica in:
a) pierderi de apa din bazin
b) pierderi de apa prin tevi

Scurgerile de apa determină:
- scăderea nivelului planului apei lucru care poate afecta filtrarea si introduce aer în circuitul apei
- absorbitia apei pierdute de terenurile înconjurătoare si pe termen lung, destabilizeaza structura completă a bazinului prin intermediul fisurilor premonitorii si mai grav, poate afecta si structura de rezistenta a fundatiilor constructiilor din imprejurimi.